Ibrahim Khalil heeft, ondanks zijn nog jonge leeftijd, al enorm veel ervaring opgedaan in de Oil Movement industrie. Door zijn rol als Slingeraar werkt hij bij verschillende opdrachtgevers en in verschillende rollen. Over zijn bewuste keuze om voor een detacheerder én als Slingeraar te werken, vertelt hij hier.
Hoe ben je Slingeraar geworden en waarin verschilt deze rol van de ‘gewone’ Oil Movement Operator?
“Ik had mijn cv op Indeed gezet en werd al vrij snel benaderd voor de rol van Slingeraar bij opdrachtgevers in de haven van Rotterdam.
Als Slingeraar werk je bij meerdere opdrachtgevers. Een ‘gewone’ Steiger / Oil Movement operator werkt vaak bij één vaste opdrachtgever. Daarnaast heb je Flexoperators, die werken bij twee of drie opdrachtgevers en als Slingeraar word je ingezet bij wel vijf of zes verschillende opdrachtgevers. Ook werk je niet volgens een vast rooster, maar kan dat juist per week anders zijn. Is er bij een opdrachtgever bijvoorbeeld iemand ziek, dan kan dat gat in het rooster opgevuld worden door een Slingeraar. Het kan dus voorkomen dat je 4 uur van tevoren wordt gebeld of je kan invallen voor iemand die ziek is.
“Ik doe in korte tijd zo ontzettend veel kennis op door dit werk.”
Verschillende opdrachtgevers en verschillende rollen
“Toen ik bij SGS begon als Slingeraar, werkte ik binnen het eerste jaar voor zes verschillende opdrachtgevers. Bij iedere opdrachtgever kan je rol verschillen.
Ik wordt bijvoorbeeld bij Vopak ingezet als Loadingmaster maar ook als Allround Operator en in die rol ben ik inzetbaar op meerdere locaties. Ik laad en los de schepen en sta in contact met de controlekamers. Ik ben verantwoordelijk voor zowel het papierwerk als het verloop van het proces.
Bij BP word ik weer ingezet bij het stockmeten. Daarbij ben ik de schakel tussen de eerste man in de controlekamer en mijn collega’s in het veld. Een keer per kwartaal meten we zowel de tanks als de gasbollen waarin de producten worden opgeslagen na. Door het met de hand meten, controleren we of alles nog werkt zoals het moet. Ik ben daarbij verantwoordelijk voor het bewaken van een goed verloop van de werkzaamheden op het gebied van veiligheid en procedures.
Mijn werkzaamheden variëren per opdrachtgever waar ik werk, denk aan het laden en lossen van schepen, het laden van treinwagons met producten of het lossen van aardolieproducten. Maar ook per industrie heb je te maken met verschillen. Stolthaven opereert bijvoorbeeld weer in de zware chemie. Dat houdt in dat er wordt gewerkt met gevaarlijke producten waarbij je werkt onder andere veiligheidseisen en met andere Persoonlijke Beschermingsmiddelen.”
“Ik ben een aanpakker, moet kunnen bewegen en praten.”
Wat zijn voor jou de voor- en nadelen van het werken als Slingeraar?
“Voor mij is de afwisseling absoluut één van de voordelen. Als persoon heb ik dat ook nodig in mijn werk. Ik ken zat jongens die het heerlijk vinden om vast op een steiger te werken en bij een vaste opdrachtgever maar voor mij is dat niets. Ik ben een aanpakker, moet kunnen bewegen en praten. Kunnen ademen zoals ik dat zelf noem.
Mijn rooster is voor mijn verloofde en mij goed in te passen in ons huidige leven. Als we echt iets willen plannen, heb ik altijd nog mijn roostervrije dagen. Verder is het voor mij geen probleem om pas 48 uur van te voren te horen wanneer en waar ik moet werken. Dat gebeurt trouwens niet vaak. Ik kan mij voorstellen dat het voor iemand met kinderen misschien een ander verhaal is maar ik heb genoeg collega’s met een gezin die juist ook veel voordelen hebben door het slingeren.
Slingeren is heel divers; elke week, iedere dag is anders. Ik kom bij verschillende bedrijven, werk met verschillende mensen en met verschillende systemen en producten. Ik doe in korte tijd zo ontzettend veel kennis op door dit werk. Omdat je zo onregelmatig werkt, ontvang je ook extra vergoedingen, dat is natuurlijk ook lekker. Daarnaast ben ik, doordat ik door mijn verschillende rollen bij diverse opdrachtgevers heel allround ben, ook aantrekkelijk voor opdrachtgevers om eventueel op een gegeven moment overgenomen te worden.”
“Je geeft maar ontvangt ook. Dan zet je toch sneller die stap extra.”
Werken voor een detacheerder
“Dat is voor mij ook een reden geweest om via een detacheerder te gaan werken. Bij de opdrachtgevers in deze branche kom je zelf niet zomaar binnen. Vrijwel alle bedrijven werken met bureaus voor hun personeel. Op die manier weten ze wie ze binnenhalen, wat voor vlees ze in de kuip hebben. Via Redwave kom ik bij de grote namen binnen. De havenwereld is klein, iedereen kent elkaar. Er zijn meerdere bureaus maar voor mij maakt Redwave het verschil. Ze zijn aangesloten bij het CAO in deze branche, betalen goed en bieden zekerheid met een vast contract. Daarnaast is er veel rust gekomen sinds de overname van de Plant Terminal Operations van SGS Nederland door Redwave. Waren voorheen 4 tot 5 dienstveranderingen in de week normaal, tegenwoordig komt dat misschien nog een keer in de vijf maanden voor. Dat werkt voor ons zoveel prettiger dat er ook rekening met ons gehouden wordt. Zoals onze Areamanager Mourad Abgar zegt; “Zonder jullie (de operationele medewerkers) hebben ook wij niets”. Dat is fijn om te horen, een stuk waardering. Je geeft maar ontvangt ook. Dan zet je toch sneller die stap extra.”
“Bij de opdrachtgevers in deze branche kom je zelf niet zomaar binnen.”
Trainen en opleiden
“Dat zie ik nu ook bijvoorbeeld terug in het feit dat ik via Redwave een Vapro B opleiding mag doen. Daar blijkt uit dat ze in mij geloven. Doordat ik al werkzaam ben in de branche en onregelmatig werk, waardoor ik meer vrije tijd heb om met mijn studie bezig te zijn, heb ik ervoor gekozen om de verkorte opleiding te volgen. Dat diploma is belangrijk. Ik heb veel kennis en veel ervaring, maar wil ik uiteindelijk bij een opdrachtgever in dienst treden dan heb ik toch ook echt mijn papiertjes nodig. En dat is wel mijn doel, om op een gegeven moment overgenomen te worden door een opdrachtgever. Vandaar ook mijn keuze voor een detacheerder. Ook voor Redwave biedt dat weer kansen. Wanneer ik in de toekomst wordt overgenomen, hebben zij weer ruimte voor nieuwe mensen die ze kunnen trainen en opleiden.”
“Kan het niet veilig dan doe ik het niet.”
Welke eigenschappen maken van jou een goede Operator en een goede Slingeraar?
“Dat is natuurlijk altijd een beetje lastig over jezelf te zeggen. Maar ik werk hard en kom altijd op tijd, ben nooit ziek. Ze noemen mij daarom ook wel ‘mannetje van beton’. Als ik op het werk aankom, ga ik meteen aan de slag en ben nooit te beroerd om iets extra te doen of om anderen te helpen. Doordat je als Slingeraar bij verschillende opdrachtgevers werkt, heb je veel kennis in je hoofd en moet je kunnen schakelen tussen de verschillende werkwijzen, systemen en regels. Daarbij is het ook handig dat ik makkelijk omga met mensen, zowel de jongere als wat oudere collega’s. Ik ben zorgzaam en begaan met mensen. Krijg energie van anderen.
“Ze noemen mij ook wel ‘mannetje van beton’.”
Verder moet je in dit werk zelfverzekerd zijn en weten wat je doet. Je staat namens Redwave bij de klant. Iedereen kan een keer iets niet weten maar je moet altijd blijven nadenken. Mijn vaste regel is altijd; ‘Kan het niet veilig dan doe ik het niet.’. En als ik twijfel dan bel ik altijd voor een check. Ik blijf constant mijn kennis verbreden, door kennistoetsen, toolboxmeetings maar ook door aantekeningen te maken. Ik wil iets bereiken en heb doelen voor mezelf. Ik geloof er echt in dat er voor iedereen kansen en mogelijkheden zijn en dat wil ik ook graag laten zien.”
Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.
Is dit jouw baan?
Ben jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meerBen jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meer