Van Monteur naar Werkvoorbereider, Marcel Klevering maakte die stap en heeft er geen seconde spijt van gehad. Er wordt wel eens gezegd dat het werk van een Werkvoorbereider saai is. Een beeld dat Marcel helemaal niet herkent. Waarom vertelt hij hier.
“De functie Werkvoorbereider houdt meer in dan dat er op papier staat”
“Ik was al ongeveer 1 jaar werkzaam op de fabriek van Evonik via een andere opdrachtgever. Ik kreeg toen een contract aangeboden dat mij eigenlijk niet zo goed paste. Uiteindelijk ben ik bij Klaas Haak uitgekomen en zo kreeg ik een contract bij Redwave aangeboden. Een paar jaar later maakte ik de stap van Monteur naar eerste Monteur en vanuit die functie was ik betrokken bij het voorbereiden van stops. Na 18 jaar uitvoerend te hebben gewerkt, heb ik bij Klaas aangegeven dat ik wel ambitie had om Werkvoorbereider te worden. Via Redwave kreeg ik bij Evonik de kans om als Werkvoorbereider aan de slag te gaan.”
Iedereen kent elkaar en helpt elkaar, dat is heel prettig
“Evonik is wereldwijd actief in het maken van waterstofperoxide, dat is eigenlijk water met zuurstof. We leveren aan veel verschillende afnemers en voor verschillende doeleinden. ‘Ons waterstofperoxide’ wordt onder andere gebruikt om papier te bleken. Het kantoor waar ik werk, bevindt zich in het Maintenance gebouw naast de fabriek. Ik werk nauw samen met de Supervisor. Hij werkte voorheen als Werkvoorbereider en kan mij de foefjes van de functie goed bijbrengen. Ik weet vanuit mijn ervaring op de werkvloer heel goed waar de monteurs tegenaan lopen. Samen met de Supervisor en de Monteurs hebben we een prachtig team gesmeed, we vullen elkaar perfect aan. Het is hier geen grote massale plant wat ik als erg fijn ervaar. Overdag lopen hier ongeveer 50 man rond, iedereen kent elkaar en dat vind ik erg prettig.”
“Alles wat ik doe is erop gericht dat de Monteurs hun werk zo goed mogelijk kunnen doen en gezond weer naar huis kunnen.”
Waar ben je als Werkvoorbereider verantwoordelijk voor?
“Een van de hoofdtaken van een Werkvoorbereider is het voorbereiden van de shut down (jaarlijkse stop), en de dagelijkse mechanische werkzaamheden. Per jaar ben je ongeveer zeven tot negen maanden bezig met deze voorbereiding. Wij werken met Ultimo, een onderhoudsprogramma, waarmee we de dagelijkse en periodieke werkzaamheden bijhouden. Vanuit Ultimo houd ik in de gaten wanneer welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Ook ben ik in de fabriek te vinden, waar ik langs de installaties loop om in kaart te brengen wat voor werkzaamheden er verricht moeten worden. Voor iedere stop maak ik lijsten van onderdelen en spullen die nodig zijn. Ik leg een map aan met daarin foto’s van de machines/onderdelen waar onderhoud aan gepleegd dient te worden. Tevens maak ik daar een werkomschrijving voor de monteurs bij. De materialen bestel ik bij het magazijn waar ze gelabeld klaar worden gelegd.
De informatie die ik nodig heb om de stops voor te bereiden zoek ik op in de fabriek of in ons archief. Alle informatie die ik verzamel sla ik gelijk digitaal op in mijn computer. Mijn computer noem ik ook wel ‘mijn toverdoos’ omdat ik daar veel informatie uit ‘tover’.”
“Een shut down duurt gemiddeld een a twee weken en dat kost geld, een vertraging kost nog meer geld.”
“Tijdens een stop ben ik altijd aan het checken of alles goed verloopt. We werken met een punchlijst, hierop vind je wat daadwerkelijk vervangen is en details, bijvoorbeeld of iets op het juiste moment is vastgedraaid. Eind van de dag loop ik door de fabriek om het werk van de contractors af te nemen. Die informatie verwerk ik vervolgens weer. Na een stop wordt al die informatie verwerkt in de as built werkpakketten.
Het is heel belangrijk dat alles goed wordt voorbereid. Een shut down duurt gemiddeld een à twee weken en dat kost geld, een vertraging kost nog meer geld.
Je probeert je werk zo goed te doen, dat er geen vertraging optreedt. Na iedere stop hebben we altijd een stop evaluatie, als je dan hoort dat jouw bijdrage wordt gewaardeerd, daar haal ik veel voldoening uit.”
Reguliere planning
“Daarnaast ben ik mede verantwoordelijke voor de reguliere weekplanning en werkvergunningen van de Monteurs. Ook neem ik deel aan de Taak Risico Analyses (TRA). Voor de TRA’s ga ik samen met de Veiligheidskundige en een collega van de Productie kijken wat er bij bepaalde werkzaamheden mis zou kunnen gaan en wat de Monteur daar precies gaat doen. Alles wat ik doe is erop gericht dat de Monteurs hun werk zo goed mogelijk kunnen doen en gezond weer naar huis kunnen.”
“Soms ga je naar je werk en heb je geen idee hoe de dag eruit gaat zien. Dat vind ik mooi.”
Zit er genoeg afwisseling in jouw werk als Werkvoorbereider?
“Ik vind het alles behalve saai! Ik heb hier een heel vrij leven. Als ik de fabriek in wil lopen dan doe ik dat. Omdat het hier vrij kleinschalig is, pak ik ook werk op dat normaal gesproken buiten mijn werkzaamheden als Werkvoorbereider ligt. Binnen mijn werkzaamheden kan ik zelf mijn dag indelen. Er is niemand die zegt ‘Jij moet dit doen of jij moet dat doen.’. Ik heb contact met veel verschillende mensen, leveranciers en collega’s van de verschillende afdelingen. Soms ga je naar je werk en heb je geen idee hoe de dag eruit gaat zien. Dat vind ik mooi.”
Aanpassen naar de omstandigheden
“Net als bij ieder bedrijf hebben wij ook te maken met coronamaatregelen. Momenteel zit ik alleen in een kantoor dat ik normaal gesproken deel met mijn Supervisor. Wie thuis kan werken, werkt thuis. Voor mij is dat niet mogelijk; ik moet regelmatig in het (papieren) archief zijn en vaak de fabriek in. We hebben op het terrein extra toiletunits laten plaatsen en een feesttent die dienst doet als extra kantine voor de contractors. Sommige maatregelen blijken verrassend goed te werken en die gaan we dus blijvend doorvoeren. Normaal gesproken worden de werkvergunningen opgehaald in het productiekantoor, daar hebben we nu een brievenbus gemaakt en een hokje geplaatst waar de werkvergunningen kunnen worden opgehaald. Dit werkt zo goed, dat het zo blijft. Zo zie je maar dat je in bepaalde omstandigheden anders moet gaan denken en tot dingen komt die blijvend een verbetering zijn.”
“Ik weet vanuit mijn ervaring op de werkvloer heel goed waar de monteurs tegenaan lopen.”
Jij werkt kantooruren van maandag tot en met vrijdag, wat doe je in het weekend?
“Normaal gesproken ga ik graag iets ondernemen met mijn vrouw en kinderen, ook ga ik vaak mee naar de sportwedstrijden van de kinderen. Ik dart in teamverband en speel mee in een competitie. Ik heb achter mijn huis een blokhut met een dartbord staan waar we regelmatig trainen, dus met die gezelligheid zit het wel goed. Nu ligt alles natuurlijk stil, een andere hobby van mij is vissen en dat doe ik momenteel dus regelmatig.
Ik heb 18 jaar in de uitvoering gewerkt, dat was lichamelijk zwaar werk vandaar dat ik deze stap graag wilde maken. Mijn huidige werk als Werkvoorbereider is geestelijk zwaarder maar lichamelijk ben ik er op vooruit gegaan.”
Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.
Is dit jouw baan?
Ben jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meerBen jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meer