Wijbe van der Meulen is offshore Medic en zit al ruim 30 jaar in ‘het vak’ en daardoor mogen wij hem gerust een echte kenner noemen. Wijbe vertelt ons wat de verschillen zijn tussen toen en nu en welke ontwikkeling de offshore geneeskunde heeft doorgemaakt.
“Ik moet zeggen dat dat een behoorlijke cultuurshock was; van het ziekenhuis in Leeuwarden naar een Amerikaans booreiland.”
Hoe komt een Verpleegkundige in de offshore wereld terecht?
“Ik heb de opleiding tot Verpleegkundige in het Diakonessenhuis in Leeuwarden gevolgd. Daar heb ik tevens ervaring opgedaan op de Spoed Eisende Hulp (SEH) en bij de hartbewaking. Maar de onregelmatige diensten die je daar draait, braken mij op. Ik ben naar het arbeidsbureau gegaan om te kijken voor iets anders. Ik kon aan de slag als offshore Medic op een booreiland de ‘Dixilyn Field 87’ voor Dietsmann, toen nog op locatie Schiphol Oost en dacht ‘Waarom niet’.
Ik moet zeggen dat dat een behoorlijke cultuurshock was; van het ziekenhuis in Leeuwarden naar een Amerikaans booreiland. Op het booreiland werd ik geconfronteerd met mensen die nu offshore werkten maar eerder hadden gediend in Vietnam en PTSS klachten hadden. Dat was best heftig. Sowieso bijzonder als ik aan die tijd terugdenk. Geen veiligheidstraining vooraf, zonder survival suit de helikopter in en gewoon ook roken in de heli. Dat kan je je nu niet meer voorstellen. Inmiddels werk ik alweer ruim 30 jaar in de offshore industrie.”
“Als Medic ben je een aanspreekpunt; mensen komen bij je met problemen, om met je te praten of om bij je uit te huilen.”
Wat maakt dat je na ruim 30 jaar nog steeds met plezier naar je werk gaat?
“Het werk als Offshore Verpleegkundige is gewoon heel erg leuk. Je bent in contact met mensen, je kunt mensen helpen. Je werkt heel erg zelfstandig, dat vind ik erg prettig. Je moet verantwoordelijkheid durven nemen en sociaal zijn. Ik ga echt altijd met plezier naar mijn werk. Mijn werkzaamheden zijn heel gevarieerd; medisch, administratief, de heliplanning. Je moet altijd alert zijn. Ik heb op verschillende locaties gewerkt en daardoor kom je in een andere omgeving en werk je met andere mensen.
Ik kan goed met mensen omgaan en mensen aanvoelen. Offshore werk je met verschillende culturen, dat is iets dat ik altijd leuk heb gevonden aan mijn werk. Als Medic ben je een aanspreekpunt; mensen komen bij je met problemen, om met je te praten of om bij je uit te huilen. Want je zit natuurlijk wel ver van het thuisfront. Maar in al die jaren is het wel zo geweest dat je altijd contact met het thuisfront kon opnemen. Ik weet nog dat dat gebeurde via radio Scheveningen. Dan nam je via de marifoon contact op met radio Scheveningen en gaf je het telefoonnummer door van je thuis. Zij belden dan naar het thuisfront en zo kon je dan met elkaar praten. Alle rapportage ging toen via de telex, er was nog geen email, geen computer. Als je dan kijkt naar de huidige communicatiemiddelen dan is er wel het een en ander veranderd.”
Het hospitaal offshore
“Als Medic ben je medisch verantwoordelijke en beheer je het hospitaal aan boord. In het hospitaal staat een ‘stryker’ : een bed/brandcard die in alle mogelijk standen aangepast kan worden. Er is ook een Lifepack-15 aanwezig, dat is een professionele AED waarop allerlei parameters kunnen worden afgelezen en de patiënt gemonitord, zoals bloeddruk, zuurstofverzadiging en hartritme. Deze kan tevens worden ingezet als defibrillator. Verder zijn er natuurlijk allerlei medicijnen en eerste hulpartikelen aanwezig om een patiënt te behandelen en eventueel te kunnen stabiliseren in ernstige toestanden. ”
Combinatiefunctie
“Op veel platformen werk je als Medic in een combinatie functie: Medic/Radio Operator. Die combinatie zorgt voor veel afwisseling in je werk, je bent best druk bezig. Als Radio Operator ben je verantwoordelijk voor al het telefoon- en e-mailverkeer, de Vantage administratie (systeem voor het bijhouden van de offshore vluchtadministratie) zoals het boeken van passagiers en vluchten. Ook maken wij twee keer per dag de route die de helikopter moet vliegen. Daarom staan we in nauw contact met de piloten en informeren wij alle platformen over de aankomsttijd van de heli. We observeren de weersituaties zodat we, indien nodig, de route kunnen aanpassen.
Daarnaast ben je op veel platformen tevens de Helicopter Landing Officer (HLO). De HLO geeft het ‘clear for landing’ voor het helideck en coördineert alle helihandelingen. Dit houdt in het in- en uitstappen van alle passagiers, de bagage en de vracht, alle tankhandelingen en de administratie zoals de vrachtpapieren. In geval van brand of andere calamiteiten met de helikopter ben je als HLO verantwoordelijke voor alle handelingen op het helideck.”
“Op het platform zelf ben je ook een ‘vreemde eend in de bijt’ want op productietechnisch gebied dragen wij natuurlijk niet veel bij.”
Hoe is dat geregeld op je huidige werklocatie?
“Momenteel werk ik bij Neptune als Medic/Radio Operator/HLO. We werken hier met een groep Medics voor de verschillende platformen. We hebben veel contact met elkaar, als Medic ben je toch een ‘apart soort’. Op het platform zelf ben je ook een ‘vreemde eend in de bijt’ want op productietechnisch gebied dragen wij natuurlijk niet veel bij. Op de L10 lopen we met twee Medics gespreid over de diensten in shifts van twee weken. De een loopt de eerste week in de functie van Medic/ HLO (Helicopter Landing Officer) diensten van 6:00 uur tot 18:00 uur. Tot de dienst van de tweede man/vrouw begint, doe je daar ook de Radio Operator werkzaamheden bij. De ander begint de dienst om 10:00 uur tot 22:00 uur als Radio Operator, je verricht dan ook echt geen medische handelingen. Na een week ruilen we van dienst. Na mijn 12-uur dienst ben ik dagelijks in de sportzaal te vinden, op de fiets of een ander martelwerktuig. Lekker 45 minuten zweten.”
Hoe past het offshore werkschema in je leven?
“Het 2-weken-op-2-weken-af werkschema is absoluut iets waardoor ik mede nog steeds in de offshore werk. Twee weken achter elkaar vrij is echt heel erg fijn. Natuurlijk mis je ook wel wat als je twee weken van huis bent maar het is ook een geruststelling om te weten dat je in geval van nood altijd naar huis kan. Een ander ding is dat het wat minder makkelijk kan zijn om lid te zijn van een vereniging of club. Ik ben lid van VKF, een vereniging voor eigenaren van huizen gebouwd tussen 1850 en 1910. Ik zit in het bestuur en in de activiteiten commissie.
Maar in welk beroep kan je nu 10 dagen op vakantie zonder er een vrije dag voor te hoeven nemen? Ik kan heel veel aan mijn huis doen, klussen en schilderen. Normaal kan je alleen in de weekenden aan de slag maar in die twee weken thuis kan ik ontzettend veel doen.
Toen mijn man Auke nog leefde, struinden we samen veel rommelmarkten af, op zoek naar Maastrichts porselein, inmiddels staat er thuis een hele verzameling. Auke was schilder en van hem heb ik het schilderen geleerd. Nu schilder ik zelf het hele huis, van binnen en buiten. Ik houd van wandelen met de hond, bezoek graag musea en ga af en toe met vrienden zeilen op de Friese Meren met een oude Tjotter. Daar heb ik door mijn offshore werkschema alle tijd voor.”
Wat is het grootste verschil tussen de functie van Verpleegkundige in het ziekenhuis en offshore?
“In het ziekenhuis zijn er altijd meerdere mensen die zich met de patiënt bezighouden. Je hebt als Verpleegkundige altijd mensen boven je. Bijvoorbeeld een arts die de behandeling, zoals bijvoorbeeld hechten, uitvoert. Offshore ben jij de verantwoordelijke, mensen rekenen op jou. Je moet alles zelf regelen en organiseren, het is heel zelfstandig werk. Je moet je kop erbij houden, mensen kijken allemaal naar jou, jij moet het doen. Dat geeft mij een heel goed gevoel. Natuurlijk kan je altijd overleggen met de back-up arts maar ter plaatse ben jij degene die het moet doen.
Op de Neptune locaties zijn de Medics ook verantwoordelijk voor de medische zorg op de omliggende satellieten rond het hoofdplatform. Wanneer er zieken of gewonden zijn op een van de satellieten is het soms lastig om te bepalen wat iemand mankeert omdat je diegene niet ziet. Het is dan alleen maar mogelijk om de klachten telefonisch uit te vragen. Gelukkig heb ik in al mijn tijd offshore nog nooit te maken gehad met een overlijden aan boord.”
“Er heeft een enorme ontwikkeling plaatsgevonden in de offshore geneeskunde, een ware revolutie.”
Offshore geneeskunde toen en nu
“We hadden vroeger veel meer te maken met ongevallen dan tegenwoordig. Regelmatig beknelling van ledematen, vuil in ogen en dat soort dingen. Een veiligheidsbril en handschoenen waren in die tijd ook nog niet verplicht. Er zijn significante verschillen tussen toen en nu, er heeft echt een cultuurverschuiving plaatsgevonden. Vroeger kon je zonder opleiding offshore aan het werk, tegenwoordig zie je dat je in ieder geval wel een basisopleiding gevolgd moet hebben om überhaupt offshore te kunnen starten. De focus bij het werken offshore ligt tegenwoordig op de veiligheid en gezondheid, er is enorm veel bewustwording.
Er heeft een enorme ontwikkeling plaatsgevonden in de offshore geneeskunde, een ware revolutie. We hebben tegenwoordig de beschikking over apparatuur waar we allerlei parameters op kunnen aflezen zoals bloeddruk, ademhaling en bijvoorbeeld een hartritmestoring. Ook de jaarlijkse Medics training voor alle offshore Medics, in eigen beheer van Redwave, is een enorme stap voorwaarts. Daar hebben alle Medics offshore profijt van; het versterkt je eigen positie en je eigen kunnen. Je komt sterk uit de training, herhaling is heel erg belangrijk.”
Heb je nog dingen die je graag wilt doen, waar je je nog in zou willen ontwikkelen?
“Over vijf jaar bereik ik de pensioengerechtigde leeftijd, het zou mooi zijn als er in die tijd nog een mogelijkheid zou zijn om een opleiding tot Veiligheidskundige te doen. Altijd goed om te blijven ontwikkelen en leren.”
Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.
Is dit jouw baan?
Ben jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meerBen jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meer