Corné de Jong woont samen met zijn vriendin in Leeuwarden en werkt offshore als Kraanmachinist. Hij omschrijft zichzelf als sociaal, behulpzaam en een ‘babbelaar’. Eigenschappen die goed van pas komen als je offshore werkt.
Hoe ben je in de offshore wereld beland?
Ik heb een bouwopleiding gedaan en ben daarna het leger in gegaan. Na drieënhalf jaar leger ben ik weer teruggegaan naar de bouw, maar ik wilde eigenlijk wat anders. Ik ben in de binnenvaart terechtgekomen en daar begonnen als leerling Matroos. Een collega van mij vertelde over haar broer die bij USG Energy werkte en met de helikopter naar zijn werk ging. Dat was de eerste keer dat ik over offshore hoorde, ik wist niet eens dat zoiets bestond. Ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen, dat is nu alweer ruim elf jaar geleden.
Wilde je altijd al Kraanmachinist worden?
Ik heb in mijn werk in de bouw wel eens onder de kraan gewerkt bij betonstortwerkzaamheden. Ik ben ook wel eens boven in een torenkraan geweest boven Amsterdam, maar ik heb nooit de ambitie gehad om Kraanmachinist te worden. Ik ben offshore echt onderaan de ladder begonnen met onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden. Vanuit daar ben ik verder gegroeid en kwam ik onder de kraan terecht waar je samenwerkt met de Kraanmachinist. Mijn leidinggevende op de Seafox 7 vroeg ‘Cor wil je het ook niet eens proberen?’. In eerste instantie hoefde dat van mij niet zo, maar daarmee is achteraf wel de basis gelegd. Ik heb niet lang daarna al mijn kraanpapieren gehaald.
“Dat was de eerste keer dat ik over offshore hoorde, ik wist niet eens dat zoiets bestond.”
Je bent Flexpool medewerker, wat houdt dat precies in?
Ik zit nu anderhalf jaar in de Flexpool. Vanuit de Flexpool word je op verschillende projecten en bij diverse opdrachtgevers ingezet. Dat kan ad hoc zijn, omdat er bijvoorbeeld iemand ziek is en voor een korte of langere periode. Op dit moment werk ik op een project bij NAM. Hier verricht ik kleiner liftwerk van staal. Een verschil met het hijsen van windmolen onderdelen, maar ook leuk. Juist dat is leuk aan de Flexpool, dat je op verschillende eilanden, met verschillende mensen en op verschillende kranen werkt. Het is ook voorgekomen dat ik op een satelliet eiland aan de slag moest. Daar ben je maar met zijn tweeën op zo’n eiland en doe je alles zelf, zoals koken. Dan is het wel prettig als je het met elkaar kan vinden, anders duurt zo’n shift erg lang. Maar ik ben een babbelaar, praat met iedereen en ben niet zo moeilijk. Daarnaast ben ik behulpzaam; is er geen kraanwerk en hebben de andere jongens hulp nodig bij het sloopwerk? Nou dan help ik daar toch. Liever dat dan dat ik niets te doen heb. Dat maakt dat ik het goed kan vinden met mijn collega’s en veel mensen ken. Eigenlijk overal waar ik kom wel.
Voordeel is dus dat je veel afwisseling hebt in collega’s en kraanwerkzaamheden. Zijn er ook minder leuke dingen aan het werken in de Flexpool?
Niet echt minder leuk. Wel is het zo dat je wat minder makkelijk dingen kan plannen omdat het werken in de Pool flexibeler is. Ook vrij nemen lukt niet altijd wanneer jij dat wilt. Ik heb altijd wel wat moeite de dag voordat ik op moet. Omdat je toch alles en iedereen weer twee weken achterlaat. Maar als ik er eenmaal weer twee dagen ben, dan is dat gevoel weer weg hoor.
Ik moet er niet aan denken dat ik op maandagochtend met mijn broodtrommeltje achterop de fiets naar het werk moet, of iedere dag in de file sta. En als ik thuis ben, dan ben ik ook echt thuis. Die vrije tijd is heerlijk!
Wat doe je het liefst in de periode dat je thuis bent?
‘Het liefst zo weinig mogelijk haha’. Gezellig op pad met mijn vriendin, samen leuke dingen doen of lekker naar buiten met de hond. Ik ben altijd al gek geweest van voetbal en Ajax is echt mijn cluppie. Dus als ik wedstrijden mee kan pakken wanneer ik thuis ben, dan geniet ik daar echt van. Daarnaast is tatoeëren echt een hobby van mij. Tenminste, mezelf laten tatoeëren, ik doe het niet zelf. Wel eens geprobeerd, maar dat was niet echt een succes. Ik heb inmiddels al behoorlijk wat tatoeages en per keer zit ik wel een uur of drie bij de tatoeëerder. Op mijn hand heb ik een tatoeage van een kraan. Ik laat eigenlijk zetten wat ik leuk vind, de kraan hoort daar ook bij.
Wat is je mooiste of meest bijzonder hijsklus tot nu toe geweest?
Dat is dan toch wel het windmolenproject met de Seafox 5. Het plaatsen van windmolens met een 1200 ton kraan. Palen hijsen van 400 ton. Alleen al de wieken die erop gehesen werden, wegen per stuk 20 ton! Dat zijn wel mooie klussen hoor. De kraan waar ik nu op werk is 50 ton. Dat zijn behoorlijke verschillen maar juist dat maakt het ook weer leuk.
Je hebt dan een behoorlijke verantwoordelijkheid als Kraanmachinist tijdens dat soort klussen.
Als Kraanmachinist ben je eindverantwoordelijke. Je moet kunnen vertrouwen op de mensen die onder de kraan staan, de Riggers. Daar ben je constant mee aan het communiceren. Ik neem de beslissing of het veilig is om te hijsen, maar zij zijn mijn ogen en oren. Door mijn ervaring weet ik vrij snel wat ik aan een Rigger heb en herken ik een goede Rigger. Bijvoorbeeld aan het punt waarop ze staan en kijken en hoe ze via de portofoon communiceren.
Ik heb wel eens meegemaakt dat het zo mistig was dat ik boven in de kraan echt vrijwel niks kon zien. Onder de kraan was er niets aan de hand, de Riggers hadden prima zicht. Dan gaan we gewoon draaien, zij zijn dan mijn ogen.
“Als Kraanmachinist moet je blind kunnen vertrouwen op je mensen onder de kraan. Bij wijze van spreken je ogen dicht, knuppeltje vast en draaien.”
Daarom is het belangrijk dat je goed en duidelijk kan communiceren als Kraanmachinist. Ook moet je stevig in je schoenen staan. Jij neemt de beslissing, ook al is niet iedereen altijd even blij met dat besluit. Een Kraanmachinist moet serieus zijn in wat hij doet, inzicht hebben en altijd de veiligheid voorop stellen. Uiteindelijk is het doel altijd om vracht veilig van A naar B te hijsen.
Heb je nog ambities?
Ik zou nog wel mijn kraanpapieren voor aan de wal willen behalen. Zodat Redwave mij ook kan inzetten op onshore projecten.
Als ik aan jouw omgeving vraag, hoe is Corné veranderd door zijn werk? Wat zeggen zij dan?
Toen ik in de offshore begon, ruim elf jaar geleden, was ik wat baldadig. Mijn werk interesseerde mij eigenlijk niet zo veel, alleen het geld verdienen. Zodra ik Kraanmachinist werd, is dat veranderd. Als Kraanmachinist heb je een voorbeeldfunctie. Je draagt een behoorlijke verantwoordelijkheid en alles draait om veiligheid. Daardoor ben ik rustiger geworden, neem ik mijn werk serieus. Het grootste compliment kreeg ik van mijn leidinggevende bij Seafox. Hij zei: “Cor, in het begin stond ik af en toe op het punt om je te ontslaan, maar nu zou ik niet meer zonder je kunnen”.
Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.
Is dit jouw baan?
Ben jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meerBen jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meer