Van jongs af aan wist ze het al zeker. Ze wilde de wereld ontdekken. Irma van der Horst begon als geneeskundige bij de Koninklijke Marine en voelt zich inmiddels al ruim twintig jaar thuis in de offshore. Eén ding is duidelijk, de maritieme wereld is helemaal haar ding. Door de jaren heen oefende ze verschillende offshore functies uit. Sinds vijf jaar zit ze als verpleegkundige, ook wel medic genoemd, op haar productieplatform. Irma vertelt waarom ze nog elke dag met zoveel plezier werkt.
Hoe kwam je terecht in deze mannenwereld?
“Mijn maritieme carrière begon bij de Koninklijke Marine. Ruim elf jaar ben ik in dienst geweest. Ik begon als geneeskundige en groeide uiteindelijk door tot verpleegkundige. Tijdens mijn zomerverlof zag ik een advertentie in de krant staan. Twee weken werken en twee weken vrij, dat klonk wel erg aantrekkelijk. Toen ging het in een sneltreinvaart: ik las de krant op zaterdag, werd gebeld op maandag en kwam woensdag op gesprek. Ik mocht een week proefdraaien, want helemaal zeker was ik nog niet. Bij de marine maakte ik net carrière, maar ik gaf het een kans. Ik moest nog wel een weekje vrij nemen, want mijn verlof zat erop. De rest is geschiedenis, ik trad in dienst en 21 jaar later geniet ik nog iedere dag.
“Ik wist helemaal niet of ik het wel leuk ging vinden op zo’n platform, maar na de eerste week was ik al verkocht.”
Inmiddels ben ik 57 en werk nog steeds als medic, maar ik ben ook radio operator en planner voor mijn locatie. Eigenlijk heb ik al van alles en nog wat gedaan binnen de offshore. Na al die jaren ga ik nog altijd met plezier naar mijn werk. Ik heb nog tien jaar te gaan, maar ik wil nooit meer anders.”
Na jarenlange detachering via Redwave ben je inmiddels in vaste dienst bij TAQA Energy. Vrij bijzonder, toch?
“In de offshore wereld is het heel gebruikelijk om te werken via een detacheerder. Redwave staat bekend als dé detacheerder voor de offshore industrie. Na zo’n twintig dienstjaren bij Redwave, nam de klant mij onlangs over. Ik ben nu bij TAQA Energy in vaste dienst. Dat is inderdaad vrij bijzonder. Mijn collega en ik zijn voor de organisatie de spin in het web, zoals ze dat zo mooi noemen. Het overnemen van ons dienstverband voelt als meer waardering voor het werk dat we doen. Ik denk dat ze gewoon heel blij met ons waren.”
Wat zijn jouw verantwoordelijkheden en wat doe je écht aan boord?
“Als medic ben ik verantwoordelijk voor de gezondheid van de bemanning. Ik zorg voor mijn collega’s. Waar je dan aan moet denken? Van ‘simpele’ buikklachten tot aan gebroken botten. Je kunt in hele heftige situaties terechtkomen, zoals een reanimatie. Dat heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt. Naast verpleegkundige taken, heb ik ook een sociale rol. Stel je voor dat er bij je collega thuis iets heftigs gebeurd is, dat doet ook wat met ze op de werkvloer. Dus ik ben er ook voor een goed gesprek.
Naast mijn functie als medic ben ik op het platform ook radio operator. Dat betekent dat ik contact heb met schepen en helikopters. In jip-en-janneke-taal verzorg ik het hotelplan. Ik zorg ervoor dat iedereen een bed krijgt en dat de catering weet welke kamers weer vrij zijn. Dan starten zij de schoonmaak. Samen met de catering loop ik ook hygiënerondes om alles te checken.
Tot slot ben ik ook planner van mijn locatie. Wat dat inhoudt? Nou, de juiste mensen op de juiste plek. Genoeg stoelen beschikbaar in de helikopter naar het productieplatform? Genoeg bedden beschikbaar op het platform? Dat soort zaken. In totaal is er plek voor 52 bemanningsleden. Dat moet allemaal wel kloppen. Wat centraal staat in al mijn werkzaamheden aan boord is veiligheid. Dat staat echt bij iedere offshore functie bovenaan.”
Hoe past jouw baan in je privéleven?
“Het 2-weken-op-2-weken-af werkschema is voor mij heerlijk. Je bent twee weken lang aan boord en maakt lange dagen, maar daar staat tegenover dat je daarna ook twee hele weken vrij bent. Mijn werk geeft me vrijheid en flexibiliteit. Na twee weken werken heb ik eigenlijk steeds twee weken vakantie.
Ik heb totaal geen moeite met mijn werkschema. Sterker nog, ik zou niet anders willen. Al van jongs af aan droomde ik ervan om de wereld te ontdekken. Dat is toch aardig gelukt. Toen ik bij de marine werkte, had ik onregelmatige diensten. Mijn dienstrooster zag er altijd anders uit. Nu weet ik gewoon het hele jaar wanneer ik werk en wanneer ik vrij ben. Dus als ik iets wil afspreken met vrienden of familie, kan ik dat bijvoorbeeld al een half jaar vooruit plannen.”
Met de helikopter naar je werk en all-inclusive werken
“De privé-werkbalans is voor mij perfect. Behalve dat, geniet ik nog van veel meer voordelen. Zo sta ik nooit in de file als ik op een woensdag om 10.00 uur in de auto stap. Daarna zet ik mijn auto op het parkeerterrein in Den Helder en vlieg slapend in de helikopter naar mijn werk. Of mijn tweede huis all-inclusive huis op zee, zoals ik het ook wel noem. Mijn bed is opgemaakt, mijn kleding wordt gewassen en ik hoef ook niet schoon te maken of te koken.
“Het klinkt bijna als een reclameslogan: een all-inclusive (tweede) huis op zee en de helft van het jaar vakantie. Is werken in de offshore iets voor jou?”
We worden heel goed verzorgd. Een uitgebreid ontbijt, heerlijke lunch en een warm buffet. Zeg nou zelf, wat wil een mens nog meer?”
Vrouwen vs mannen in de offshore?
“De offshore is van origine een mannenwereld, maar ik kan het elke vrouw aanraden. Ik ben eigenlijk bevooroordeeld, want ik vind het een geweldige job en doe het al jaren. Zoals ik al eerder vertelde, is het een hele flexibele baan. Die flexibiliteit biedt ook op privégebied mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een extra studie doen naast je baan? Dan heb je daar alle tijd voor. Je kunt ook gewoon lekker genieten van je vrije tijd. Je hebt alle tijd voor je gezin, familie en vrienden. Heerlijk, toch?
“Ik ben eigenlijk bevooroordeeld, want ik vind het een geweldige job en doe het al jaren.”
Je moet wat tegengas kunnen geven in de mannenwereld, maar je kunt ook vooral jezelf zijn. Dat vind ik erg belangrijk. Ik voel me niets meer of minder dan mijn collega’s en zo behandelen ze me ook. We zijn gewoon één team. Het werken in een mannenwereld heeft ook zo zijn voordelen. Gaat er iets mis? Dan zeggen ze Irma, kun je dat de volgende keer iets anders aanpakken? Daar bedoelen ze niks mee. Dan is het opgelost en uit de lucht. Vrouwelijk gedrag is soms wat gecompliceerder, ha ha.”
Is dit jouw baan?
Ben jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meerBen jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meer