Door zijn achtergrond als Zeevarende was collega Freek de Jong het wel gewend om langere tijd van huis te zijn. Niet alleen Freek zelf is blij met zijn overstap naar de offshore, ook zijn thuisfront vindt het heerlijk dat hij regelmatiger thuis is. Waarom hij het andere Zeevarenden zeker kan aanraden om deze overstap te maken en over de verschillen tussen zijn huidige offshore werk en het werken in de zeevaart, vertelt hij hier.
De overstap van de scheepvaart naar de offshore
“Ik werk nu ruim een jaar als Operator Mechanic op het L10A platform. Voordat ik offshore werkte, ben ik een aantal jaar Zeevarende geweest. Ik heb een Marof (Maritiem Officier) opleiding gedaan. Toen ik 17 was ging ik voor een half jaar de zee op, zonder internet dus ik had soms een maand geen contact met het thuisfront. Dat was voor mijn ouders wel wennen. Als Zeevarende was ik gewend vier maanden op zee te zijn en daarna twee maanden thuis. Je went aan dat ritme maar toch wilde ik op een gegeven moment korter van huis, van familie, mijn vriendin en vrienden zijn. Ik ben gewoon online gaan zoeken en heb wat rondgevraagd. De gassector wat mij nog vrij onbekend. Maar het offshore werken bevalt mij goed. Ik werk nu twee weken op zee en daarna ben ik twee weken thuis.
Mijn achtergrond als Zeevarende is heel waardevol geweest in mijn overstap naar de offshore. Mijn thuisfront was er al aan gewend dat ik langere tijd van huis was, dus het offshore schema sluit prima aan bij mijn leven. Daarnaast ben ik gewend aan de cultuur van het werken op zee. Op een schip en offshore heerst toch nog steeds voornamelijk een mannencultuur. Aan boord van een schip heb je meer te maken met een internationale crew, op het platform waar ik nu werk bestaat het team uit Nederlandse collega’s. Ik kan de overstap naar de offshore echt aanraden aan Zeevarenden die minder lang van huis willen zijn.”
“Het zijn echt verschillende beroepen, Operator en Mechanic.”
Techniek op een schip tegenover techniek op een platform
“Mijn werkzaamheden aan boord van een schip waren voornamelijk op mechanisch vlak. Ik was meer bezig met het sleutelen aan de motoren en pompen. Op een schip zijn er meer machines die onderhouden moeten worden, onder andere voor de voorstuwing. Een schip is helemaal monogaam. In mijn zeevaarttijd was ik 8 maanden per jaar aan het werk (2 blokken van 4 maanden) en dan leer je ook veel. Een groot verschil is ook de gasturbines op het platform, daar heb je in de scheepvaart in de praktijk niet mee te maken. Ook heb je offshore meer pompen, vooral omdat ik op een groot platform werk. Aan boord van het platform heb ik naast de mechanische werkzaamheden ook de Operator taken. Het zijn echt verschillende beroepen, Operator en Mechanic. Vanuit de scheepvaart sluit mijn mechanische kennis goed aan. Voor wat het Operator deel betreft; als je begrijpt wat een machine nodig heeft, dan begrijp je de Operator taken.”
De theorie leer je tijdens de Operator opleiding maar alles wat echt specifiek op het platform van toepassing is, leer je in de praktijk. Je loopt mee met de ervaren Operators, je moet leergierig zijn en alles willen weten en leren. Je kan aan boord ontzettend veel van je ervaren collega’s leren maar je moet zelf initiatief tonen en openstaan voor alles wat er te leren valt.”
Hiërarchie aan boord
“In de zeevaart is dat anders, daar wordt je minder bij het handje genomen. De hiërarchie is daar ook groter, je hebt veel rangen en standen. Je begint echt onderaan, mag dan wat kleine dingen doen, en werkt jezelf omhoog. De taakverdeling aan boord van een schip is heel duidelijk, net als aan wie je antwoordt. Bijvoorbeeld als 3e Machinist weet je precies wat je taken en hulpsystemen zijn. Ben je 2e Machinist dan heb je ook weer een bepaald takenpakket etc. Offshore doe je het meer met elkaar, samen en zijn we meer gelijk.
Ik ervaar geen nadeel van mijn jonge leeftijd. Ik wil alles leren en sta vooraan om mijn handen uit de mouwen te steken. Ik doe er misschien wat langer over om uit te zoeken hoe iets moet maar ga het wel doen. We hebben een leuk team, heel divers. We komen uit alle windstreken en qua leeftijd varieert het van jong naar ouder. In mijn Operator rol bewaak ik het proces en zorg ik dat alle taken die gepland zijn ook afgerond worden. Je moet als Operator meedenkend zijn en met elkaar de oplossing zoeken, dan zijn mensen veel sneller bereid mee te werken.”
“Als je begrijpt wat een machine nodig heeft, begrijp je de Operator taken.”
Wat maakt juist dat offshore werken zo leuk?
“De eerste vier maanden liep ik veel gemixt (zowel bij de Mechanics als bij de Operators), nu loop ik meer als Operator op de L10-A omdat ze daar momenteel meer werk hebben. De L10A is het enige platform van Neptune waar nog nachtdiensten worden gedraaid. Wanneer ik twee weken offshore werk, werk ik (meestal) een week als Operator in de nachtdienst. In de nacht is het rustiger, dus heb ik meer ruimte en tijd voor bepaalde werkzaamheden en om (het proces) te leren. Ook is er dan eventueel tijd om verslagen voor mijn Operator opleiding te maken. Overdag wordt er toch meer gevraagd, vooral met betrekking tot werkopdrachten en de vergunningen. De andere week loop ik dan als Operator of Mechanic in de dagdienst. We hebben nu een team van ongeveer 45 personen, door corona mogen wij niet met een volle bezetting werken. Twee of drie Operators hiervan werken dan in de nacht.
Ik ervaar de werkdruk offshore iets minder hoog dan in de zeevaart. Een schip is alleen op zee dus het is extra belangrijk dat alles goed blijft draaien en als er iets aan de hand is, moet de bemanning zelf meteen in de oplossing. Offshore krijg je ook je materialen sneller aangeleverd, dat is prettig. Je moet offshore, nog meer dan in de zeevaart, een echte teamspeler zijn. Je zit met veel mensen op een platform en dus is het belangrijk dat je sociaal bent. Dat maakt die twee weken van huis voor jezelf ook een stuk leuker.”
“Ik kan nu weer lekker voetballen en zaalvoetballen.”
Veiligheid op zee
“Veiligheid op een schip is heel belangrijk net als op een platform. Toch zijn er wel verschillen. De veiligheid van het schip zelf staat in de zeevaart altijd op nummer 1. Maar op het gebied van persoonlijke veiligheid, bijvoorbeeld het gebruik van PBM’s (Persoonlijke Bescherming Middelen) loopt de zeevaart duidelijk achter. Een helm is bijvoorbeeld niet verplicht en in de zeevaart bestaat ook geen vergunningensysteem. Offshore is de veiligheid op alle gebieden prominent aanwezig. Zeker als je vergunningen afgeeft, zoals in mijn werk, ben je je daar enorm van bewust.”
Ik kan nu weer lekker voetballen
“In de zeevaart was ik na vier maanden op zee geweest te zijn, twee maanden thuis. Nu in de offshore ben ik na twee weken werken, twee weken thuis. Eigenlijk geeft dat juist voordelen. Twee maanden thuis is lang, dan slaat de verveling op een gegeven moment echt toe. En ben je vier maanden van huis dan zijn bepaalde dingen toch wel lastig in te plannen. Ik kan nu weer voetballen en zaalvoetballen. Als je vier maanden weg bent, is het niet te doen om deel uit te maken van een voetbalteam. Nu is duidelijk dat ik er twee wedstrijden niet ben en daarna weer twee wel. De eerste periode dat ik offshore werkte, ben ik in mijn tijd af druk bezig geweest met de verbouwing van mijn huis. Mijn afgelopen periode thuis, had ik mazzel en kon ik lekker dagen achter elkaar schaatsen. Kom ik thuis na een week nachtdienst dan is het de eerste dagen thuis sowieso goed uitrusten. Die nachtdienst hakt er toch wel in. Het gaat snel die twee weken thuis, maar ook die twee weken offshore vliegen voorbij.”
“Zelf je handen uit de mouwen steken blijft toch het leukste!”
Zie jij een toekomst voor jezelf in de offshore?
“Die toekomst zie ik zeker, ik wil zo hoog mogelijk komen. Daar leef ik toch voor, om ambitieus te zijn. Ik zou wel graag naar een leidinggevende rol willen doorgroeien maar wel zo dat ik ook zelf wat kan blijven klussen. Zelf de handen uit de mouwen steken blijft toch het leukste!”
Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.
Is dit jouw baan?
Ben jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meerBen jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meer