Rob van Rixoort werkt al ruim 12 jaar als Oil Movement Operator, best opvallend gezien zijn jonge leeftijd. Begonnen op 20-jarige leeftijd via SGS Nederland en, sinds Redwave de Plant Terminal Operations (PTO) in april 2019 overnam, is hij Redwave collega. Rob vertelt ons waarom hij nog altijd op zijn plek zit bij zijn opdrachtgever BP.
Je werkt al ruim 12 jaar als Oil Movement Operator en was dus pas 20 jaar toen je startte. Hoe ben je in dit vakgebied gerold?
“Mijn vader had in die tijd twee autopoetsbedrijven waar ik werkzaam was. Op een gegeven moment wilde ik toch iets anders maar wist niet zo goed wat. Via een vriend van mij kwam ik terecht bij SGS Nederland. Daar kon ik aan de slag als Oil Movement Operator. Ik woon in Hellevoetsluis dus kon lekker in de regio aan het werk.”
“Je kan het alleen ook wel maar het maakt het de helft makkelijker met de hulp van je collega’s.”
En nu ben je ruim 12 jaar verder. Wat maakt dat jouw werk je nog steeds voldoening geeft?
“De variatie in mijn werk en zeker ook de grote mate van verantwoordelijkheid, dat vind ik heel prettig. Het geeft mij heel veel voldoening wanneer ik een probleem kan oplossen en ervoor zorg dat het proces gewoon door kan gaan. Tijdens mijn werk kom ik in aanraking met verschillende nationaliteiten op zowel binnenvaart- als zeeschepen, dat vind ik leuk. Het werken in de haven geeft een groot gevoel van vrijheid. Daarnaast is voor mij het team waarin ik werk, mijn collega’s, enorm belangrijk. Wij werken bij BP in een team van 20 collega’s, waarvan vier tevens Redwave collega’s zijn. Het sociale aspect, elkaar helpen, dat past bij mij. Je werk op de steiger doe je in principe wel alleen maar het teamgevoel is toch heel sterk. Wanneer je zelf je werkplek al op orde hebt, alles gecheckt en opgeruimd, maar een collega is nog niet klaar, dan help ik daar. Je kan het alleen ook wel maar het maakt het de helft makkelijker met de hulp van je collega’s.”
Wat houdt jouw werk als Oil Movement Operator precies in?
“Bij BP ben je als Oil Movement Operator verantwoordelijk voor het laden en lossen van binnenvaart- en zeeschepen. Je werkt hier altijd met een vaste planning. Vooraf maak je daar met de Loading Master afspraken over; hij informeert je over welk schip er binnenkomt, wat voor lading er aan boord is en op welke laadarm het schip moet worden aangesloten. Veiligheid is in dit werk enorm belangrijk. Je werkt met gevaarlijke (olie)producten dus je moet goed weten waar je mee bezig bent. Je checkt onder andere de druk op de leiding, of er geen lekkages zijn en de weersomstandigheden. Door bijvoorbeeld stevige wind kunnen losse objecten rondwaaien of naar beneden vallen.”
“Op iedere steiger waar de schepen aankomen, staat een steigerkantoor, dat is mijn werkplek. Wanneer een schip binnenkomt ga ik naar mijn werkplek. Ik zie erop toe dat het schip goed aanlegt, dat de trossen juist geplaatst worden en dat het schip op de juiste positie voor de juiste laadarm ligt. Ook controleer ik de vluchtwegen zodat de bemanning van het schip in het geval van calamiteiten snel het schip kan verlaten. Als Operator zorg je ervoor dat het schip op de juiste laadarm wordt aangesloten zodat de producten vanaf het schip naar de waltank kunnen worden afgevoerd of andersom. Een stuk administratie hoort ook bij de functie. Zo ben ik onder andere verantwoordelijk voor het ADN (verdrag voor vervoer van gevaarlijke stoffen over binnenlandse wateren) in geval van een binnenvaartschip. Het ADN is een laadovereenkomst die je samen met de schipper invult. Je controleert de certificaten en keuringen en ook vul je in overleg met de schipper een veiligheidschecklist in. Voor de zeeschepen is de Loading Master verantwoordelijk voor de ISGOTT (International Safety Guide for Oil Tankers and Terminals).
Wanneer er geen schip binnenkomt/is, houd je je bezig met controlerondes. Je checkt alles op en rondom de steiger en het steigerkantoor. Staat alles dicht op de steiger, is er geen open verbinding, is er geen lekkage? Je doet ook een stuk housekeeping; je werkplek moet altijd schoon en opgeruimd zijn, geen rondslingerend gereedschap en je zorgt ervoor dat de voorraden altijd zijn aangevuld.”
“De regels volgen doe je niet alleen voor het werk maar ook voor jezelf. Het gaat ook om je eigen veiligheid en je eigen gezondheid.”
Veiligheid staat dus duidelijk voorop?
“Veiligheid is de rode draad bij alle werkzaamheden. Je werkt met gevaarlijke olieproducten dus moet je altijd alert zijn. Het afvoeren van die producten vindt deels over land en deels over het water plaats. Over het water brengt extra risico’s met zich mee, gaat het daar mis, dan gaat het dus ook echt mis. Je voert ook altijd een LMRA (Last Minute Risico Analyse) uit voordat je aan je werkzaamheden begint. Alles is gericht op het voorkomen van eventuele problemen. De regels volgen doe je niet alleen voor het werk maar ook voor jezelf. Het gaat ook om je eigen veiligheid en je eigen gezondheid.”
Je werkt in een volcontinu rooster, hoe sluit dit aan op je privéleven?
“Bij BP werken wij in een 5-ploegendienst; Je werkt vijf dagen achter elkaar en bent daarna twee dagen vrij. Gemiddeld werk ik 33,6 uur per week. Binnen dit schema loop je ochtend-, middag-, en nachtdiensten. Een volcontinu schema betekent dat het schema continu doorloopt, dus ook in de weekenden. Voor mij is dit prima en ik ben ook niet anders gewend. Ik plan dingen doordeweeks op de dagen dat ik vrij ben en daarnaast ben je twee van de vijf weekenden wel vrij. Leuke dingen plannen en bijvoorbeeld een kappersafspraak maken, gaan prima doordeweeks dus daarin ben ik niet afhankelijk van het weekeinde. Wij werken in een hecht team, je kent elkaar en je creëert een band met elkaar. Daardoor zie en spreek ik collega’s ook privé, heel fijn want je bent samen vrij. En het scheelt ook veel geld dat je in de weekeinden aan het werk bent. Zo kan ik mooi sparen haha.
Ik heb zelf dan geen kinderen maar ik hoor van collega’s met kinderen dat het werkschema ook met een gezin met kinderen heel goed te combineren is. Die collega’s zeggen dat zij hun kinderen juist meer zien dan iemand die alleen het weekeinde vrij is. Ze kunnen hun kids naar school brengen, dat kan niet iedereen. Nog een groot voordeel is dat ik nooit in de file sta wanneer ik naar mijn werk ga. Ik reis niet tijdens de spits dus dat scheelt heel veel ergernis en tijd.
Natuurlijk is het ook zo dat het voorkomt dat je met feestdagen of bijvoorbeeld verjaardagen aan het werk bent maar dat went. Je moet ook wel flexibel zijn als je dit werk wilt doen. Je hebt nu eenmaal geen baan van 8 tot 5…”
“Het is geen rocket science maar je werkt ook niet in een koekjesfabriek.”
Na 12 jaar weet jij vast wel wat iemand in huis moet hebben om als Oil Movement Operator aan de slag te gaan?
“Ik zeg altijd je moet een ‘logische snapper’ zijn, je gezond verstand gebruiken. Denken in oplossingen en niet in problemen. Leeftijd is niet belangrijk en ook iemand zonder ervaring kan een goede Oil Movement Operator worden. Voor iedere steiger moet je trainingen doorlopen en een examens doen. Pas als je die examens hebt gehaald, mag je zelfstandig op die steiger werken. Voor BP houdt dat in dat er vijf steigers zijn en dus ook vijf examens. Gemiddeld ben je drie maanden bezig voordat je een examen kan doen. Iemand die al wat kennis heeft van de wet- en regelgeving zal het traject wat sneller doorlopen dan iemand die helemaal nog geen ervaring heeft. We zeggen hier altijd; ‘Het is geen rocket science maar je werkt ook niet in een koekjesfabriek’.
Oog voor veiligheid is natuurlijk heel erg belangrijk en je moet sterk in je schoenen staan. Jij bent verantwoordelijk voor jouw werkplek, je bent daar ‘eigen baas’. Je moet goed kunnen schakelen als er een probleem optreedt. Als jij een beslissing neemt vanwege de veiligheid moet je daar ook echt achter staan en standvastig in zijn. Die verantwoordelijkheid vind ik juist fijn en geeft mij een gevoel van vrijheid. In dit werk moet je veel communiceren, vooral via de portofoon. Je staat in contact met de controlekamer en de Loading Master. Het is dus belangrijk dat je kort en duidelijk de boodschap kan overbrengen. Vanwege de communicatie moet je goed Nederlands en Engels spreken en het is mooi als je ook Duits spreekt.
Omdat je in een team gaat werken en contact hebt met de bemanning van de verschillende schepen, is het belangrijk dat je collegiaal en sociaal bent. Onderdeel van het team uitmaken, is voor mij iets dat extra waarde toevoegt aan dit werk en er mede voor zorgt dat ik na ruim 12 jaar nog steeds op mijn plekkie zit bij dezelfde opdrachtgever. Je doet het met elkaar, helpt elkaar en hebt iets voor elkaar over. ‘Je bent zo sterk als de zwakste schakel. Samen sta je sterk’. Het klinkt misschien cliché maar zo is het dus wel!”
Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.
Is dit jouw baan?
Ben jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meerBen jij een ervaren Assistant Driller? Vind jij het daarnaast uitdagend om een klein team te leiden en het boorproces te monitoren? Lees dan snel verder!
Lees meer